ok otrzymywany jest wczesną wiosną z pni drzew brzozy i zbierany jest w okresie od pojawienia się pierwszych pączków na drzewie do czasu rozwinięcia się liści. Dodatek naparu z owoców dzikiej róży nadaje mu łagodny smak i charakterystyczny, bursztynowy kolor. Sok z brzozy stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety i może być spożywany przez osoby w każdym wieku, również dzieci, bez ograniczeń ilościowych. Warto go pić zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym i w okresie przesilenia wiosennego.
Składniki:
sok z pnia brzozy (Betula pendula) (79,6%), napar z owoców dzikiej róży (Rosa canina) na soku z pnia brzozy (20,3%), regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Wartość odżywcza 100 ml produktu:
wartość energetyczna (energia) – 26 kJ/6 kcal, tłuszcz – 0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g, węglowodany – 1,4 g, w tym cukry – 1,1 g, białko – 0 g, sól – 0 g.
Przechowywanie:
przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 3 dni.