Skład
Kapsułki zawierają liofilizowane kultury drożdży szczepu Saccharomyces boulardii oraz inulinę. Saszetki zawierają liofilizowane kultury drożdży szczepu Saccharomyces boulardii oraz fruktooligosacharydy.
Działanie
Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Bakterie probiotyczne pomagają w utrzymaniu prawidłowego składu flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, która stanowi naturalną barierę dla rozwoju bakterii chorobotwórczych. Prebiotyki - fruktooligosacharydy oraz inulina ułatwiają bakteriom probiotycznym kolonizację jelit i wydłużają czas ich przeżycia.
Wskazania
Postępowanie dietetyczne w czasie trwania antybiotykoterapii i biegunki infekcyjnej. Uzupełnienie diety w probiotyki i prebiotyki zaleca się również w podróży ze zmianą strefy klimatycznej.
Dawkowanie
Doustnie. Kapsułki. Dorośli i dzieci powyżej 3 rż.: 1-2 kaps. dziennie. Kapsułkę należy połykać popijając wodą. Nie należy mieszać preparatu ze zbyt gorącymi lub mrożonymi płynami lub pokarmami. Saszetki. Dorośli i dzieci powyżej 3 rż.: 1-2 saszetki dziennie. Zawartość saszetki można spożyć bezpośrednio lub po uprzednim wymieszaniu z wodą, jogurtem lub mlekiem. Dzieci do 3 rż. i niemowlęta: 1 saszetka dziennie, po konsultacji z lekarzem. Zawartość saszetki u dzieci poniżej 3. rż. należy rozpuścić w minimum 100 ml płynu. W przypadku niemowląt karmionych piersią zaleca się rozpuszczenie zawartości saszetki w ściągniętym mleku matki. Preparat należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Nie należy mieszać preparatu ze zbyt gorącymi lub mrożonymi płynami. Preparat należy stosować do 2-3 tyg. po zaprzestaniu stosowania antybiotyków.